A rendszer előnyei:
-    célzottan javíthatóak a közlekedésbiztonsági jellemzők,
-    emelhető a szolgáltatási színvonal,
-    csökkenthetők az utazási időveszteségek, az energiafelhasználás és ezzel a károsanyag-kibocsátás,
-    javítható a meglévő közlekedési hálózat kapacitása, a forgalom lefolyása, a hálózat tehermentesíthető.
Az előbbieken túl számos műszaki szempontot is felsorolhatnánk, amelyek javítását az intelligens közlekedési rendszerek alkalmazásával el lehet érni.

Már működő ITS alkalmazások, a teljesség igénye nélkül:
-    a forgalomirányító központok,
-    jelzőlámpa felügyeleti rendszerek,
-    torlódásjelző rendszerek,
-    VJK (változtatható jelzésképű táblák),
-    a védtelen közlekedők biztonságának javítása,
-    tájékoztatási rendszerek kiépítése,
-    parkolási rendszerek tervezése, elektronikus parkolási,
-    úthasználati rendszerek alkalmazása, balesetek, konfliktusok érzékelése, sebességszabályozás, forgalmi, baleseti adatok elemzése, értékelése, tájékoztatás, intelligens járműfejlesztések, közlekedési szövetségek, magassági korlátok elektronikus jelzése.

A témához kapcsolódóan két uniós cselekvési terv készült:

- „COM(2008)886” - az intelligens közlekedési rendszerek alkalmazásának európai bevezetéséréről szóló,
-  „COM(2009)490”  -  a városi mobilitás cselekvési terve.

Még egy fontos vonatkozás: az új kormány kiemelt érdeklődéssel kíséri a kis- és középvállalkozók lehetőségeit. A közlekedésfejlesztési projektjeink között ez az a terület, ahol erre leginkább lehetőséget látunk. Ösztönözzük együtt vállalkozóinkat, hogy szaktudásukkal, felkészültségükkel, mikroelektronikai tapasztalataikkal járuljanak hozzá ehhez a területhez, kapcsolódjanak be fejlesztéseikkel az intelligens közlekedési rendszerek széleskörű alkalmazásába, segítve ezzel hazánk gazdasági fellendülését.

2. Intellinges Közlekedési Rendszerek jövője

 


Az ITS Hungary Egyesület 2010. februári  5-i "Az intelligens közlekedési rendszerek jövője " szakmai anyag bemutatása itt megtekinthető.

Az „Intelligens közlekedési rendszerek jövője” c. tanulmány az ITS Hungary Egyesület szakmai programja keretében került bemutatásra, 2010. február 5-én. A tanulmány - mely a NHIT megbízásából készült - áttekintést ad a hazai ITS rendszerek és szolgáltatások fejlődéséről a hazai peremfeltételek tükrében. Foglalkozik továbbá a közlekedés jövőképével, és az ITC alkalmazások elterjedésének prognózisával. A tanulmány egy szabadabb megközelítésben, a közlekedési „belső tisztánlátást” segítve írt le téziseket az ITS jövőképéről. A szakmai anyag bemutatását vita követte, továbbá az ITS Hungary Egyesület tagjai az ülés után írásban is megküldték véleményüket a szerzőknek.