FESZTIVÁLOK


 

jjjj

Csángó Fesztivál

A Csángó Fesztivál története összefügg a nemzetközi hírnévre szert tett és idehaza is a legmagasabb elismerésekre méltó Jászság Népi Együttes, és a Nemzetközi Táncház és Zenésztábor történetével. 1991-ben gyimesi és moldvai csángók látogattak el az Együttest alapító, Papp Imre meghívására Jászberénybe. Magyarországon a kilencvenes évek kezdetén a Csángó Fesztivál volt az első kapu, amely kitárta ajtaját a környező országok kisebbségi kultúrája felé. Az első három rendezvény a csángókra, még inkább azokra a moldvai csángókra igyekezett felhívni a közvélemény és a politikusok figyelmet, akik évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten éltek és így próbálták megtartani magyarságukat. Későbbiekben az erdélyi hagyományőrzők, és hazai kisebbségiek bemutatását is fontos feladatnak tartották a rendezők. A világ minden tájáról jöttek és jönnek a saját népművészetüket, hagyományukat bemutató csoportok, együttesek. Olyan országok kapnak meghívást, ahol a kisebbségek tradicionális folklórja megtalálható és őrzik a rájuk jellemző autentikus jegyeket.

Az I. Csángó Fesztivál óta a rendezvény óriásira terebélyesedett, új tartalommal telítődött, nemcsak Jászberénynek, a Jászságnak, de mondhatni az országnak is egyedülálló rendezvénye lett. Ez bizonyítja számos hazai és már európai uniós díj, elismerés is. 2007-ben a Csángó Fesztivál elnyerte az "Észak-alföldi régió ajánlásával" minősítést és a "Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve 2008" védjegy használati jogát. A rendezők is számos hazai díjjal rendelkeznek. Az 1971-ben alakult "Örökös Kiváló Együttes" és a "Bartók díjas" Jászság Népi Együttes, amely a hazai amatőr néptánc mozgalom egyik legkiemelkedőbb szereplője. Első hazai rendezvény, amely nyitott a határon túli magyarság kultúrája felé, a magyar nemzeti kisebbségek méltán népszerű fesztiválja a jászberényi Csángó Fesztivál. A fesztivál a csángó magyarok hányatott sorsú kultúrájának az ápolását, a határon túli magyarság értékeinek a védelmezését tűzte ki nemes célul. Jászság Népi Együttes a magyar néptánc gyökereinek kutatása közben jutott el Moldovába még 1990-ben, amely évben egy hazai tábor, a Nemzetközi Tánc -és Zenésztábor keretében vendégül is látták a csángó magyar táncosokat, egyrészt a kulturális értékek bemutatására, másrészt, hogy felhívják a moldovai magyarok nehéz helyzetére a figyelmet.

A tánctábor sikere megkérdőjelezhetetlen volt és az elkövetkező néhány évben valóságos burjánzásba kezdett a rendezvény. Sorra bővültek a programok és persze a helyszínek, mára pedig nem csak a csángó magyarok, de a hazai hagyományőrzés egyik legfontosabb fesztiválja a jászberényi Csángó Fesztivál. A Csángó Fesztivál minden évben, több színpadon, közel ezer fős előadósereggel, folklórműsorok, népzenei koncertek, szentmise és folkmise, kézműves bemutatók, népzene és néptánc, táncházak, tánctanítások, gyerekprogramok, népi gyerekjátékok egész sorával várja a magyar kultúrát szerető közönséget.